Peanuts

U8 - Peanuts

Coach :           Elke Vantilt


Reeks :            U8 Niveau 4 R2 0


Trainingen :   maandag   17.00u tot 18.30u

                          vrijdag         17.00u tot 18.30u

                          Start trainingen op 17 augustus 2021


Thuiswedstrijden : Sporthal Nieuwerkerken,

                                     Kerkstraat 132,

                                     3850 Nieuwerkerken

Foto : Felix Botten

Wat zijn peanuts?


Peanuts zijn  de jongste baskettertjes. Het zijn de jongens en meisjes die hun eerste stappen op het basketbalveld zetten en willen proeven van basketbal en basketbalwedstrijden. Om hun eerste kennismaking met basketbal zo leuk mogelijk te maken, werd een concept ontwikkeld waarbij spelparticipatie en spelvreugde centraal staan.


Aangepaste spelregels


De gewone competitie, 5 tegen 5, is meestal te moeilijk voor beginnende basketters. Passen geven blijkt meestal al een hele opgave, laat staan dat je kan scoren met vijf verdedigers die tussen jou en de ring staan.  Om het plezier en de succesbeleving te vergroten, zijn er voor Peanuts een  aantal aanpassingen aan het reglement:


- we spelen 3 tegen 3 i.p.v. 5 tegen 5

- het speelveld is verkleind tot een half basketveld

    (met twee ringen weliswaar)

- één wedstrijdje duurt 8 minuten

- er is 'beschermd balbezit' voor de aanvaller


Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat ook de kleintjes kunnen scoren en hun eerste wedstrijdjes leuk zijn en leuk blijven.


Totaalbeleving


Zoals u wellicht al begrepen hebt, wordt er geen competitie georganiseerd voor Peanuts. Hun wedstrijden spelen ze onder de vorm van tornooien. 

Peanutstornooien worden door verschillende clubs georganiseerd en duren ongeveer 3 uur. De spelertjes spelen in die 3  uur meerdere wedstrijdjes, maar kunnen zich naast de wedstrijdjes meestal nog uitleven in tal van andere activiteiten. Naast de wedstrijdjes kan er bv. nog een skills-court zijn waarbij men verschillende opdrachten kan uitvoeren, of er is randaminatie en een gezamelijke opwarming.